Hulpmiddelen bij dementie

 

Hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of zorgverleners

Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie. Ook ontlasten ze zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek welke hulp bij dementie mogelijk is en waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf en het gebruik.
 

Wat is dementie?


Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Mensen met  beginnende dementie krijgen geheugenproblemen en hebben later ook problemen met denken en taal. Als de ziekte erger wordt, verliest iemand met Alzheimer/dementie steeds meer de regie over zijn of haar eigen leven. Dagelijkse handelingen worden moeilijker en de persoon wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.


Video van Alzheimer-Nederland: wat is dementie?
 

Welke technologische hulpmiddelen bij dementie zijn er?


Er bestaan hulpmiddelen die iemand met dementie zelf gebruikt. Maar ook hulpmiddelen voor mantelzorgers en verzorgenden.

Voorbeeld van hulpmiddel bij dementie: een dementiehorloge
Voorbeeld van een hulpmiddel voor mensen met dementie: een horloge of app die herinneringen geeft, bijvoorbeeld om medicijnen in te nemen

Hulpmiddelen die iemand met dementie kunnen helpen, zijn heel divers. Denk aan speciale geheugenklokken die ouderen met dementie helpen bij het onthouden van de maand en de tijd. Maar er zijn ook hulpmiddelen die helpen bij het innemen van medicijnen. Apps en horloges die een seintje geven als het tijd is voor de medicatie, al dan niet gekoppeld aan een medicijndispenser. Voorbeeld van een communicatiemiddel bij dementie is een tablet voor mensen met milde dementie.
 

De Hulpmiddelenwijzer helpt u vinden


Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u informatie over deze hulpmiddelen voor dementie. Verder vindt u op de Hulpmiddelenwijzer ook hulpmiddelen die niet specifiek voor mensen met dementie zijn gemaakt, maar wel goed van pas komen. Zoals drinkbekers, alarmsystemen en gordijnen die automatisch sluiten. Bekijk hier alle hulpmiddelen voor dementie.

Vervolgens kunt in het menu (linkerkant) filteren op 9 activiteiten:
 • Communicatie (beeldbellen of tablet)
 • Eten en drinken (bijvoorbeeld placemat)
 • Huishouden (overkook beveiliging)
 • In beweging (trappen veiligheid)
 • Ontspanning (muziekkussen)
 • Persoonlijke verzorging (haarborstel)
 • Werken en studeren (gesproken boek)
 • Wonen (personenalarmering)
 • Zorgen en Verzorgen (medicijndispenser)
Zo vindt u snel en eenvoudig de informatie over een soort hulpmiddel. Bekijk hier alle hulpmiddelen voor dementie.
 

Wordt het hulpmiddel vergoed?


Een belangrijke vraag is altijd: wie betaalt de hulpmiddelen? Wordt het hulpmiddel voor dementie vergoed? Biedt de WMO dementie ondersteuning? In Nederland bestaan verschillende vormen van financiering, onder andere: 
 1. Vergoeding door de zorgverzekeraar (Zvw).
 2. Vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit gaat via de gemeente die daarvoor meestal een speciaal WMO-loket heeft.
 3. Vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
 4. U koopt en betaalt het hulpmiddel zelf.
Uw persoonlijke omstandigheden bepalen welke wet of regeling van toepassing is. De uitvoerende instantie van zo'n wet, bijvoorbeeld de gemeente of uw zorgverzekeraar, bepaalt of u een hulpmiddel of aanpassing krijgt en hoeveel u moet bijdragen. Het is mogelijk dat u dat voor een deel of zelfs helemaal zelf moet betalen. Dit hangt af van de wet of regeling, de uitvoerende instantie, uw (aanvullende) verzekering en uw financiële situatie.

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u bij iedere soort hulpmiddel een kostenindicatie en meer over de vergoedingen. Of lees hier meer over de algemene vergoedingsregels voor hulpmiddelen.
 

Meer informatie

 
Inhoud
Zoek verder op
 

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier